VM Maraton blev afviklet på Ungarsk hjemmebane.

Verdensmesterskaberne i maraton blev afviklet i kajaksportens hjemland Ungarn.

De ungarske værter havde sat mange ressourcer ind på at fejre kajaksporten på egen grund.

En fantastisk kulisse med mange tilskuere og god stemning gav de danske roere og deres medrejsende fans en stor oplevelse.

Der blev roet på floden Mosoni Duna, der er en biflod til Donau. Vandstanden er pt. ekstrem lav, og det gav svære betingelser for roerne da det dels betød meget skarpe vendinger, dels dybe mudderbanker tæt på land hvor der skulle laves overbæringer.

Det ungarske landshold havde op til stævnet trænet på banen i 4 uger, og det sammen med at ungarerne i forvejen er verdens førende kajak og kanonation, betød en massiv dominans på resultaterne og dermed også på medaljefordelingen.

Det danske kajaklandshold som for 9 ud af 11´s vedkommende træner og bor i Silkeborg, viste gode og solide præstationer med Cathrine Rask som bronzemedaljør i K1.

 

Anne-Sofie Winther roede K2 sammen med Cathrine Rask.  De viste rigtig god moral og styrke efter en lidt urolig start. Det betød at de kunne holde ungarerne med selskab på podiet, med efterfølgende interview, med overskud til smil.

 

Formidabelt comeback gav VM-bronze til Rask og Winther

En “vildfaren” amerikaner i herrejunior-løbet var ved at ødelægge alt for den danske damejunior-toer med Cathrine Rask og Anne-Sofie Winther fra Silkeborg under fredagens løb ved VM i maratonkajak i Ungarn.
På første omgang skilte fem toerkajakker sig ud med de to ungarske både, den tyske båd, den belgiske båd og den danske båd, men på topmærket ned mod første overbæring kunne den “vildfarne” amerikaner ikke finde ud af at vige for danskerne, der blev sat i frontgruppen og med opgivende attitude tabte 30-40 sekunder til de fire andre både.
Heldigvis bed danskerne tænderne sammen, og omgang for omgang roede de sig ind på de førende, tog først Belgien, siden Tyskland og før den fjerde og sidste overbæring også den ungarske båd på andenpladsen.
Altså lå det til VM-sølv for danskerne, men i næstsidste vending blev pigerne drejet rundt af den ungarske 2.-båd, og mistede dermed sølvmedalje chancen.

 

Annemia Pretzmann roede et af sine bedste løb længe, og roede sig frem i rækkerne efter en lidt urolig start, og hun kunne meget glad konstatere at der stadigvæk er power til at blande sig i toppen. Annemia sluttede på en femteplads.

Flot VM femteplads til Annemia Pretzmann

Annemia Pretzmann fra Silkeborg viste og beviste, at hun hører til i verdenseliten, da hun vekslede sidste års sjetteplads i Oklahoma USA om til en femteplads ved dette års VM i maratonkajak i Gyor i Ungarn.

I fredagens løb i U23 klassen for enerkajakker kom danskeren med i en frontgruppe på syv, men på første overbæring måtte hun slippe de fem første med den regerende verdensmester Vanda Kiszli fra Ungarn i spidsen.

I stedet fik danskeren følgeskab af sidste års VM-sølvvinder Samantha Rees-Clark fra England, men på tredje omgang trak danskeren fra og indhentede desuden spanske Carolina Massagues, der var blevet hægtet af i frontgruppen.

 

 

Nicolai Winther sluttede sit K1 løb på en 8. plads. Efter en god start faldt Nikolai lidt tilbage i feltet og kommer man først på mellemhånd, er det nærmest umuligt at trække sig tilbage til førergruppen igen.

IMG_9066.jpg

Søren Maretti og Nikolai Winther sluttede deres K2 løb på en 12. plads. De roede et godkendt løb, men fandt aldrig rigtig den gode rytme.

Emil Kræmer og Rasmus Vium Madsen sluttede lige efter den anden danskerbåd på en 13. plads efter en god og stabil præstation, som især var præget af gode overbæringer.

Nicolaj Blach roede i seniorløbet et flot løb med et højt banetempo og gode overbæringer under de meget svære forhold.

Mads Brandt Pedersen, som nok var landsholdets største favorit til at tage medalje var i dagene op til stævnet syg med høj feber og havde desuden skadet sit håndled efter et styrt på cykel.  Mads var ekstremt hårdt presset, og dem som kender Mads kunne se at det var tid at stoppe legen, mens den stadigvæk var god. Landstræner Thomas Christiansen trak på 4. omgang Mads ud af løbet.

Landstræner: – ”Vi hjalp Mads til at stoppe!”

”Det var den rigtige beslutning at udgå. Selv om Mads kæmpede som en besat og selv ville fortsætte, så var det en håbløs mission, han var ude på. I den situation kan atleten ikke selv se det, så vi måtte som trænerteam hjælpe ham med at træffe den rigtige beslutning, og det var at stoppe. Bagefter var han naturligvis skuffet og træt af det hele, men kunne godt se, at det var den rigtige beslutning”!

 

Endelig var Silkeborg Kajakklub repræsenteret ved Svenning Jørgensen, der igen afviste alle kupforsøg på sin K1 verdensmester status, ved at vinde i vanlig overbevisende stil.

I K2 blev det til en sølvmedalje sammen med ro makkeren fra Sydafrika.

De to ”ikke-Silkeborg” roere Nikolai Mørcke sluttede efter et flot U-23 løb på en 6. plads, og Martin Larsen sluttede sit seniorløb på en 21. plads.

Landstræner Thomas Christiansen sammenfattede efter stævnet:

Landstræner: ”Meget tilfreds med VM!”

Med to bronzemedaljer, en femteplads og en sjetteplads som højdepunkter, var VM i maratonkajak i Ungarn en succes for det danske landshold.
Det mener maratonlandstræner Thomas Christiansen.
” Med meget optimistiske briller på, så havde vi håbet på fem medaljer. Men når det er sagt, så vidste vi godt på forhånd, at vi skulle trække et par stykker fra for at komme nærmere det realistiske tal. Nu fik vi så to, og når man får to VM-medaljer, så kan man kun være tilfreds, meget tilfreds, og det er vi alle sammen”.
Tilfredsheden skyldes også, at de danskere roere var på uvant vand i Gyor, hvor VM blev afviklet på en flod og en meget teknisk svær bane.
De lande, som er vant til at ro på floder, havde en fordel, og det så man også i løbene og på resultaterne. Den lære tager vi med os hjem, for vi har historisk set tidligere gjort det godt på floder, men dengang havde roerne øvet sig i løb på floder op til et mesterskab. Det må også være en del af læren for os til næste gang, vi skal ro et mesterskab på en flod”.
Værtsnationen Ungarn var ubeskeden nok til at tage over halvdelen af samtlige VM-medaljer.
Ungarn var godt forberedt med et landshold, der havde trænet på banen i fire uger op til VM. Det gav værtsnationen en klar fordel, men alligevel var det en magtdemonstration, som man kun kan have respekt for og bøje sig i støvet for”, slutter Thomas Christiansen.
De to danske medaljer var af bronze og gik til juniorroeren Cathrine Rask fra Silkeborg i enerkajak og i toerkajak sammen med klubkammeraten Anne-Sofie Winther.