Silkeborg Kajakklub i rivende udvikling.

2012 blev et forrygende år for Silkeborg Kajakklub, måske det mest succesrige nogensinde.

Kulminationen på de mange flotte resultater blev fejret i Jysk Arena, med Silkeborg Blæserne, standup underholdning med Kjellerupdrengen Carsten K. Bang(K står for kajak), og med en veloplagt Borgmester Hanne Bæk Olsen, og en ligeså Fritids og Kulturudvalgsformand Steen Vindum.

Silkeborg Kajakklubs 26 prisvindere udgjorde næsten en tredjedel af samtlige prisvindere, og det understreger hvor stor en talentmasse der er i Silkeborg Kajakklub.

Silkeborg Kajakklub står i 2013 overfor flere større ændringer og udvidelse af klubbens elitearbejde.

Ændringerne er primært på den struktur som klubbens mange talenter træner under.

Dansk Kano og Kajakforbund (DKF) som er hovedforbund for kajaksporten har peget på Silkeborg Kajakklub som den ene af de 3 klubber, der skal være flagskibe i en større plan for at løfte kajaksporten i Danmark det sidst stykke fra internationalt eliteforbund, op på det der kaldes verdenseliteforbund.

Det kommer til at betyde for Silkeborg Kajakklub, at man bl.a. skal ud at ansætte en deltidstræner, som skal supplere klubbens nuværende fuldtidstræner Finn Pape.

Desuden bliver mentaltræning, kostvejledning, fysioterapi, lektiehjælp nye elementer i træningen.

Kajaksporten i Danmark har pt. 6 roere som man kalder verdenseliteroere, heriblandt Silkeborg Kajakklubs Emil Stær, der i 2012 bl.a. vandt Europamesterskabet i K4, og som også deltog ved OL i London. Derudover har Silkeborg Kajakklub bomstærke Jeppe Jensby, der i det regi har status af Team Danmark atlet.

Trænerressourcer.

Silkeborg Kajakklub var den første kajakklub i landet, der tog det dengang meget ambitiøse skridt og ansatte en fuldtidstræner. Det har siden vist sig at være en meget god beslutning, da klubben i dag er den klub i Danmark, der leverer flest danske mestre og landsholdsroere.

Til DKF´s årsmøde modtog Silkeborg Kajakklub Gladsaxepokalen for at have stillet med det største hold til DM Sprint, og klubben modtog også Lyngbypokalen for mest vindende klub, ligesom SLF pokalen for bedste klub til DM Maraton blev overrakt til Silkeborg Kajakklub.

Endelig fik Silkeborg Kajakklub arrangørpokalen, for afvikling af Silkeborg Regattaen og DM Maraton 2013.

Danske og Internationale resultater.

Silkeborg Kajakklub har i 2012 deltaget i rigtigt mange stævner og træningslejre herhjemme og i udlandet.

Klubben har haft roere i 12 forskellige lande i 2012, og det har været med rigtigt flotte resultater i alle lande.

Herhjemme kunne klubben tage hjem fra Bagsværd Sø efter et velafviklet DM i Sprint med i alt 116 DM medaljer. Ved DM i Maraton gentog succeseen sig, da Silkeborg var toneangivende og vandt DM titler i den alleryngste aldersklasse U10 og minsandten også i den ældste aldersklasse(+65). I alt blev det til 36 DM maraton medaljer heraf 20 af guld.

Så klubben har et meget højt niveau på næsten alle alderstrin, de helt unge og de ”ikke helt så unge”.

I alt blev der således båret 152 DM medaljer hjem til Silkeborg i 2012, og til DM i ergometerroning vandt 3 af klubbens talenter også flere titler og medaljer.

Til de internationale stævner, var der også stor repræsentation af Silkeborg Kajakklub.

Klubben havde landsholdsroere til en lang række stævner.

OL i London var vel det største af dem alle, hvor klubbens verdenseliteroer Emil Stær blev nr. 5 i 1000m finalen for K4 både.

Emil blev kort før OL, Europamester i samme disciplin, og hentede også DM titlen.

Derudover havde klubben 11 roere til UNM i Finland og de 9 af dem kunne efterfølgende skrive Nordisk Mester på deres visitkort, og ved EM i Portugal var der roere med fra Silkeborg og der var roere som var udtaget til VM i Maraton i Rom, til Høstregattaen i Sverige gjorde klubbens roere det også godt, og i Ungarn blev der afholdt Olympic Hope Regatta med 29 deltagende nationer, og også her var der både medaljer eller finaledeltagelse for klubbens 4 største talenter.

Ved World Cup stævnerne vandt klubbens roere også medaljer.

Kajakpolo-holdene kunne ikke helt leve op til deres egne flotte resultater i 2011, hvor de var danske mestre i både Herre-senior og Drenge U18. Så efter oprykning af ungdomsspillere til seniorholdet og fornyelser på begge hold, måtte de begge nøjes med en 4. plads i årets Danmarksturnering.
Internationalt har flere af spillerne deltaget i europæiske turneringer, og ved VM i Poznan var Silkeborg repræsenteret af Jakob (Pixi) Iversen og Jannik Iversen på seniorlandsholdet. U21-landsholdet havde Andreas Iversen og Mathias Jensen med i Poznan. Begge hold fik en flot 6. plads. Det er de bedste resultater dansk kajakpolo nogensinde har leveret.
På U18-landsholdet er Silkeborg repræsenteret ved Rasmus Dybkjær og Rasmus Andersen.

Hæder og ære.

Emil Stær blev hædret for sit Europamesterskab ved en reception i klubben. Borgmester Hanne Bæk Olsen holdt tale for Emil, det samme gjorde formand Peter Nyegaard.

Senere på året fik klubbens børne og ungdomsarbejde Knapsmindeprisen for det store arbejde de mange frivillige i klubben gør. Klubbens mangeårige børne/ungdomstræner Marianne Hansen modtog prisen på 10.000,-

Den 9. september faldt 2-årige Niklas over bord fra Hjejlen, og tre af klubbens landsholdsroere, Sebastian Søndergaard, Morten Graversen og Nikolaj Blach, reddede drengens og hans Mors liv, da de ved en lynhurtig reaktion fik hjulpet dem.

Drengene blev af klubben indstillet til Trygfonden/JP´s Årets Helt, og blev nomineret til prisen.

Drengene er også indstillet til Carnegiefonden.

Silkeborg Kommunes Idrætspris uddeles hvert år til Idrætsudøvere i Silkeborg, som har vundet et Dansk Mesterskab, eller medalje ved NM, EM eller VM.

Silkeborg Kajakklub havde indstillet 26 roere for deres præstationer i 2012, alle modtog en pris d. 28. februar i Jysk Arena.

Ved Idrætsrådets prisuddeling var Finn Pape indstillet og nomineret til Silkeborg Kommunes Lederpris, ligesom Emil modtog Idrætsrådet Tipspokal.

Stævner i Silkeborg.

2012 var også året hvor Silkeborg igen blev vært for et Dansk Mesterskab.

I Sølystparken blev der afviklet DM i Maraton, og for første gang i flere år var der liv på Silkeborg Langsø.

Det var for mange Silkeborgensere nærmest et ”flashback”, og der var rigtigt mange der tilkendegav at det vel nok var dejligt at Langsøen igen var aktiv og blevet en del af de mange aktiviteter Silkeborg kan vise frem.

Stævnet blev afviklet helt efter bogen under ledelse af Lars Damgaard, der selv har mange års erfaringer fra landsholdsroning.

Klubben afviklede for første gang Silkeborg Regatta, og erfaringerne herfra var gode at have til afviklingen af et DM.

Silkeborg Regatta afvikles igen i 2013, og datoen er sat til 17. august.

Stævnefaciliteter i Sølystparken.

I forbindelse med at regeringen har givet kommunerne lov til at skrue op for at fremskynde planlagte anlægsprojekter er et broanlæg og omklædnings og toiletfaciliteter rykket nærmere efter flere års drøftelser om hvad og hvor meget. Det er en enestående mulighed for at kunne fremvise den fantastisk natur vi har i Silkeborg, samtidig med at vi kan tilbyde tidssvarende faciliteter til de aktive deltagere og tilskuere. Det glæder klubben sig rigtigt meget til, og håber på at man kan skyde processen i gang allerede i år.

Det vil samtidig betyde at Silkeborg kan blive et seriøst og godt alternativ til de mange stævner der afholdes på Sjælland, og med et tidssvarende tidtagningsanlæg og dommertårn vil der også kunne afholdes internationale stævner på Langsøen.

Poloafdelingen vil også kunne invitere til stævner, og vil i Sølystparken også få mulighed for at kunne træne på to mål. På byrådsmødet d. 25. marts besluttede byrådet at man vil igangsætte opførelsen af et dommertårn, lave borer til isætning, bedre tilkørselsforhold og vand og el bliver også opdateret. Derudover vil man undersøge mulighederne for indkøb af mobil tilskuerplads og mobile toiletfaciliteter.

Klubben i Indelukket.

Silkeborg Kajakklub har klublokaler på Åhave Allè 9, og rammerne er nu ved at være for små, så der arbejdes lige nu på en udvidelse af lokalerne, så der bl.a. bliver bedre bade og omklædningsfaciliteter og bedre styrketræningsplads.

Klubben arbejder også med overvejelser om klubbens rolle, dels som idrætsforening, dels som stedet hvor mange unge talenter af praktiske årsager holder til mellem skole og træning, og har brug for rammer, hvor der kan laves lektier og forberedelser til næste dags skolegang og studier.

Helt lavpraktisk betyder det et behov for noget så simpelt som en god internetadgang, da lektier i høj grad leveres og afleveres ad den vej, derudover at trænerstaben har mulighed for at bruge multimedierne i træningssammenhæng, hvilket betyder at klubben skal have opdaterede multimedie løsninger, som video, web, og skærme til dette.

Kapchefens kig i glaskuglen.

Silkeborg Kajakklubs Eliteafdeling har over de seneste ca. 10 år udviklet sig markant indenfor områderne: antal konkurrenceroere, holdstruktur for træningshold, og det sportslige niveau for vores bedste aktive.

Silkeborg Kajakklubs Eliteafdeling har en vision om at de næste 4 år skal

bruges på at udvikle eliteområdet indenfor de 3 ovenfor nævnte

områder, således at klubben også i fremtiden vil være et samlingssted for

børn- og unge med en sund interesse i sport, og hvor de dygtigste aktive

deltager og vinder medaljer ved de største internationale stævner herunder

Verdensmesterskaber og Olympiske Lege.

Silkeborg Kajakklubs Eliteafdeling har en vision om at talenter fra hele

Danmark i fremtiden skal søge til Silkeborg for at være tilknyttet vores

talentudviklingsmiljø. Vi har en vision om at klubben skal have

landsholdsroere i alle aldersklasser: Senior, U23, U21, U18 og U16.

Med disse overordnede visioner er der lagt op til en massiv udvidelse af eliteaktiviteterne i klubben.

En af visionerne er også at kunne afholde træningslejre, og betale for vores landsholdsaktives aktiviteter.

Polochefens kig i glaskuglen:

Kajakpolo er en forholdsvis ny sportsgren herhjemme, men den er i rivende udvikling – i høj grad drevet af efterskolerne. Silkeborg har i øjeblikket kun de to elitehold, men åbner i 2013 op for to hold mere, så vi også har et tilbud til andre end eliten.
Desuden vil vi arbejde målrettet for at få etableret en kajakpolo-bane i Silkeborg. Selvom vi har spillere i Danmarkseliten, har de ingen hjemmebane og kun et enkelt mål at angribe på skift.
Vi glæder os til engang at kunne præsentere den underholdende og actionfyldte sportsgren i form af et stævne på hjemmebane.

Sponsorchefens kig i glaskuglen.

Silkeborg Kajakklub har mere end 25 virksomheder som støtter klubben, enten økonomisk eller med tjenesteydelser af forskellig art.

Det er primært lokale virksomheder som støtter klubben, og vi er meget glade og taknemmelige over at mærke den opbakning vores lokale erhvervsliv giver klubben, og dermed de mange unge talenter, som hver dag træner for at blive de bedste til deres sport.

De mange aktiviteter der er i klubben kræver en økonomi, der kan matche den store succes vores talenter bliver ved med at hente hjem til klubben.

Så klubben forventes at få brug for flere sponsorer, og meget gerne en hovedsponsor.

Formandens kig i glaskuglen.

Formand for kajakklubben, Peter Nyegaard Jensen, glæder sig over at stå i spidsen for en helt unik kultur og udtaler:En af de helt store styrker i kajakklubben er, at alle hjælper til. Rigtigt mange forældre, så bidrager som frivillige ved de mange aktiviteter, og får dermed klubben til at fungere. Der bliver lavet mad til roerne hver lørdag det meste af vintersæsonen, der bliver lavet mad ved stævnerne, klubbens mange kajakker bliver repareret og transporteret til og fra stævner, der arrangeres ture, der skrives klubblad, laves hjemmeside, sponsorer bliver besøgt, o.s.v.”.

Ikke kun klubbens egne medlemmer har noteret den enestående kultur i klubben, for sidste år blev kajakklubben nomineret blandt DGI´s 5.100 medlemsforeninger til DM i foreningsudvikling. Bl.a. på bagrund af nomineringen slår formanden fast, at man også har haft succes med at tilgodese bredden i klubben.

De mange traditionelle turkajakker udgør en stor andel af de aktive medlemmer. Senest har man startet en havkajakafdeling som specielt den ældre målgruppe har taget godt imod. Silkeborg Kajakklubs roere roede i 2012 250.000 kilometer.

Formanden glæder sig over udviklingen i klubben, og over at det nu ser ud til at man kan begynde opførelse af et Søsportens Hus i Sølystparken.

Afslutningsvis byder formanden alle interesserede - unge som gamle - velkommen til sommerens instruktionsforløb som snart starter.

Omkring 200 kom for at hilse på Emil Stær og ønske ham god tur til London, og tillykke med Europamesterskabet.

Omkring 200 kom for at hilse på Emil Stær og ønske ham god tur til London, og tillykke med Europamesterskabet.

En tilfreds cheftræner.

En tilfreds cheftræner.